poniedziałek, 21 lipca 2014

Pomysły na... (cz.2)

                                                      Tort urodzinowy- tęcza

      Dziś  przedstawiam Wam przepis na "tort-tęczę". Jest bardzo smaczny ponieważ jadłam na urodzinach koleżanki ;)

     Składniki- ciasto:

      375 g mąki pszennej      335 ml mleka      220 g masła      220 g cukru      5 białek jaj      2 łyżki ekstraktu waniliowego      4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia      pół łyżeczki soli      barwniki spożywcze
Składniki- krem:
       500 g serka mascarpone
       400 ml śmietany       4 łyżki cukru pudru       skórka starta z połówki cytryny       sok z cytryny

   Jeśli nie chcecie same robić kremu to po prostu kupcie kremy w proszku ;)

 
Przygotowanie- ciasto:

Mąkę połącz z masłem, proszkiem do pieczenia, solą i miksuj do uzyskania gładkiej masy. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo cukier, potem białka i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj mleko i dalej miksuj aż masa stanie się całkiem gładka.
Masę podziel na 6 równych porcji- to będą tęczowe warstwy ciasta. Każdą z nich zabarw barwnikami w płynie (zielony, żółty, niebieski, pomarańczowy, czerwony i fioletowy). Barwniki, których nie znajdziecie zróbcie za pomocą mieszania różnych kolorów.
Przygotuj 6 form do pieczenia. Do każdej z nich wysmarowaną masłem wylej jedną z kolorowych mas. 
Piecz w temp. 190*C przez ok. 2o min.

 Przygotowanie-krem:

Wlej zimną śmietanę do naczynia i ubijaj, aż będzie sztywna. Do miski wyłóż serek mascarpone, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny i miksuj (delikatnie). Powoli dodawaj śmietanę.Na wystudzone blaty ciasta nakładaj kolorowe kremy w dowolnej kolejności. Na wierzch tortu nałóż resztą kremu. Możesz dodatkowo udekorować tort kolorową     posypką. Tort najlepiej smakuje lekko schłodzony.                                                                                                              Pozdrowionka Daria :*


P.S. Tu macie zdjęcie: 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz