Tort urodzinowy- tęcza
Dziś przedstawiam Wam przepis na "tort-tęczę". Jest bardzo smaczny ponieważ jadłam na urodzinach koleżanki ;)
Składniki- ciasto:
375 g mąki pszennej 335 ml mleka 220 g masła 220 g cukru 5 białek jaj 2 łyżki ekstraktu waniliowego 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli barwniki spożywcze
Składniki- krem:
500 g serka mascarpone 400 ml śmietany 4 łyżki cukru pudru skórka starta z połówki cytryny sok z cytryny
Jeśli nie chcecie same robić kremu to po prostu kupcie kremy w proszku ;)
Przygotowanie- ciasto:
Mąkę połącz z masłem, proszkiem do pieczenia, solą i miksuj do uzyskania gładkiej masy. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo cukier, potem białka i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj mleko i dalej miksuj aż masa stanie się całkiem gładka.
Masę podziel na 6 równych porcji- to będą tęczowe warstwy ciasta. Każdą z nich zabarw barwnikami w płynie (zielony, żółty, niebieski, pomarańczowy, czerwony i fioletowy). Barwniki, których nie znajdziecie zróbcie za pomocą mieszania różnych kolorów.
Przygotuj 6 form do pieczenia. Do każdej z nich wysmarowaną masłem wylej jedną z kolorowych mas.
Piecz w temp. 190*C przez ok. 2o min.
Przygotowanie-krem:
Wlej zimną śmietanę do naczynia i ubijaj, aż będzie sztywna. Do miski wyłóż serek mascarpone, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny i miksuj (delikatnie). Powoli dodawaj śmietanę.Na wystudzone blaty ciasta nakładaj kolorowe kremy w dowolnej kolejności. Na wierzch tortu nałóż resztą kremu. Możesz dodatkowo udekorować tort kolorową posypką. Tort najlepiej smakuje lekko schłodzony. Pozdrowionka Daria :*
P.S. Tu macie zdjęcie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz